Home

Haagse stadsvernieuwing, het gevecht tussen de paupers en de kakkers.

posted Tue, 6-05-08

 

En we hebben weer wat "mooie" voorbeelden waaruit blijkt dat alleen maar stenen stapelen niet werkt in die stadsvernieuwinggebieden.

Je creert alleen maar tegenstellingen tussen paupers en kakkers zoals in Spoorwijk.
Daar is enige onvrede tussen de kopers en de huurders om het maar eens eufemistisch uit te drukken.Dit artikel spreekt voor zich. 
Indien die link niet (meer) mocht werken is hier
een spiegeltje. 

En men had het kunnen weten gezien de voorbeelden.
Ook de nieuwbouw tussen de Winkelstede en de Middenstede was en is zon sociale mislukking.

 

Zie hier de
grotere luchtfoto.  En een te koop staande woning.

Een buurt met uitsluitend sociale huurwoningen.
En daar werd een soort enclave van koopwoningen gebouwd en dat blf een eiland met een eigen structuur dat niet kon of wilde integreren in de buurt.

Of het nu aan de afwijkende vorm en kleur van het dak lag of dat die kopers zich te goed voelden of die huurders teveel opkeken naar de kopers, werd niet duidelijk. 
Maar ze vliegen elkaar (nog) niet in de haren, want het zijn over het algemeen de mensen die in de jaren 50-60 daar hun gezinnen hebben gesticht en inmiddels op leeftijd zijn.
Die huurders hebben wel andere zorgen, want hun woningen worden gesloopt zodat de koopenclave zich kan uitbreiden.

Wel duidelijk is dat het experiment mislukt is.
Stadsvernieuwing blijkt wel iets meer te zijn dan alleen stenen stapelen.
Met de sloop van een wijk trek je de sociale structuur uit elkaar en die komt nooit meer terug.

Dan krijg je ook steeds meer gevallen van mensen die al tijden dood in hun woning liggen omdat niemand meer op de ander let. 

Of zoiets simpels, dat niemand zich (meer) verantwoordelijk voelt om het trappenhuis schoon te maken bij toerbeurt. Ga maar eens kijken in die complexen. Achter de portiekdeur breek je, je nek over de reclamebladen, kinderwagens, en fietsen. Om het dan nog niet eens te hebben over de rotzooi die je in bergingsgangen aantreft zoals oude accu's, afgedankt huisraad etc.
De nieuwe Tokkiewijken.

Helaas heeft Norder daar
geen oog voor en vervolgens mag Rabin Baldewsingh proberen om van die stukgeslagen sociale stolpen de scherven weer aan elkaar te lijmen met zijn burgerschapsfonds.

Henk Kool die de status-quo van die paupers handhaaft door alle prikkels om te gaan werken weg te nemen. Enerzijds proberen iedereen
uit de bijstand te krijgen en aan het werk en anderzijds allemaal extraatjes geven zodat de armoedeval steeds groter wordt.

Dan hebben we nog een Bert van Alphen die in de stadsvernieuwingsgebieden  verslaafdenopvang wil dumpen en daarmee Norder in de wielen rijdt en zie, 4 wethouders, die allemaal zggen het beste voor te hebben met de stad (?) maar het samen als college mooi niet voor elkaar krijgen door in elkaars vaarwater te zitten.
Zelfs regelrecht tgenwerken.

In China hadden ze er ook 4 die het er niet zo goed van hebben afgebracht toen ze op
hun beleid werden afgerekend.


We bedoelen er niks mee hoor.
We moeten er niet aan denken dat er zoiets hier in Den Haag zou gebeuren.

Nou ven dan.
En gezien de wens de vader van de gedachte is, hebben we die Wiki maar alvast aangepast.

En diegenen die weer willen gaan gillen dat ze zich gekwetst en beledigd voelen, moeten maar even luisteren naar dominee Gremdaat, die jist die "gekwtsten" op wil laten pakken.

  


1. Jan Hunck left...

Kijk inderdaad eens naar Spoorwijk en zie de andere kant van de wijkvernieuwing: http://www.spoorwijk.benik.nl/homepage/show/pagina.p hp?paginaid=224691

Men noemde dit indertijd het geintegreerd bouwen aan een multiculturele wijk. Er zijn dus problemen verplaatst uit de wijk. Er kwamen echter ook weer nieuwe problemen voor terug.

Namelijk de nieuwe spanning tussen de lage inkomens van de achterblijvers. Het verplicht herplaatsen van Aso's uit dezelfde wijk waarvan de huizen werden gesloopt. En de nieuwe onwetende bewoners met ongerepte en hoge verwachtingen. Een hoop daarvan proberen nu weer snel weg te komen.

Winsemius zei ooit "Met stenen bouw je slechts de helft van de wijk". Kijken we bijv. naar mijn oude Schilderswijk in de jaren 60 toen een achterstandswijk en nu wederom op de Vogelaarlijst als een der 4 Haagse Prachtwijken in wording. Wat ging daar dan mis ?? Welke valkuilen worden nog steeds niet gezien ???


2. Anal Poet left...
Wed, 7-05-08 9:02 pm

Het antwoord, Jan, werd onlangs door een huurder van Staedion op het forum van PREMtime keurig verwoord.

PREMtime - AFBRAAK VAN SOCIALE HUURWONINGEN IS NODIG VOOR BETERE SPREIDING

http://sites.nps.nl/forum/premtime/messageview.cfm?cati d=69&threadid=592&STARTPAGE=1

Voor de huidige brewoners wordt er helemaal niets gebouwd, misschien worden er wat portiekwoningen opgeknapt, maar wel wil men iedereen er eerst uit hebben, zodat de huur daarna flink opgeschroefd kan worden, ik betaal nu 299,57 Euro en daar schijnt een huis niet rendabel van geexploiteerd te kunnen worden, ook al staat het er al bijna 100 jaar en hebben ze hun geld er echt wel uit. Echt slecht is mijn huis niet, er wordt alleen niet genoeg aan verdiend.

Er wordt * niet genoeg * aan verdiend.

Een beetje de 'ENRON-mentality' dus.

Weet je trouwens bij wie die intimiderende Salomons van der Valk advocaten k huis(jes)advocaat is?