College; het is over!

posted Mon, 21-09-09

Dit college is vastgelopen, als een oude auto die vastzit in het mulle zand. Het piept nog een beetje, het kraakt. Iedereen kan zien dat het beestje nooit meer een meter zal rijden. De accu is leeg. Het is voorbij. Voorzitter, het zou om te lachen zijn als het niet ging om de toekomst van Den Haag. Dan kon je pret hebben om dat clubje hulpelozen dat angstig door de beslagen ruit naar buiten kijkt, hopend dat iemand ze kan vertellen welke kant ze opmoeten. Ze weten zelf, als je goed kijkt, dat er geen redden meer aan is. Dat ze alle verkeerde beslissingen hebben genomen en dat ze geen acht hebben geslagen op het bordje ‘moeras linksaf’. Maar ze gingen toch linksaf. Omdat hun ideologische TomTommetje al sinds de sixties staat afgesteld op ‘linksaf’. Ze kunnen niet anders. Henk Kool achter het stuur, Sander Dekker in het babyzitje en Bert van Alphen die alles best vindt zolang zijn partij maar voorin mag zitten.

Ze hebben nog geprobeerd wat ballast overboord te zetten.
Murat Ersoy werd aan een boom gebonden, Pieter van Woensel stapte al weg richting Leiden, Jetta Klijnsma  heeft de afslag bij het Spui gepakt om staatssecretaris te worden en Bolle tettert vanaf de achterbank “Ik wil naar Brussel”. De enige route die de PvdA voorstelt is om een paar extra rondjes te rijden om het ijspaleis.
Burgemeester, stop er toch mee. Stuur die roestbak nou naar de sloperij. Incasseer die slooppremie. Het heeft geen zin meer. Er is maar één reden waarom het college doorstrompelt. Dat is de angst voor verkiezingen.

Ik begrijp dat wel. Ik snap het. Als Den Haag namelijk mag stemmen, dan zal het laten zien dat het vooral op één plek crisis is, en dat is in het ijspaleis. Dat de mensen als Jetta Klijnsma en Marieke Bolle vooral goed waren in het gooien van miljoenen richting Ice Save, naar cultuur, naar de subsidiegraaiers van welzijn. Als Den Haag mag kiezen, dan kiest het tegen de graaicultuur, de dikke vette baantjes en de bijbanenbeunhazerij. Hoe durft het college de gewone burger te negeren terwijl ze tegelijkertijd miljoenen uitgeeft aan PR en linkse hobby’s, en honderden miljoenen voor de plannen die ons volgend jaar te wachten staan zoals voor een cultuurpaleis. Als Hagenaars mogen zeggen hoe ze denken over bezuinigingen, nou dan kan ik u nu wel voorspellen: dan worden de thuiszorg en de bewonersorganisaties ontzien. Daar mag volgens de Hagenaars niet op worden beknibbeld. Wel gaan de stadsgrenzen acuut dicht voor nog meer verslaafden.
Dan gaat de kraan dicht voor 
het Vennepark.  
Als de kiezer het voor het zeggen krijgt, dan past de fractie van de Partij van de Arbeid in een Mini Cooper. Wegkijken heeft geen zin meer. De vastgelopen coalitie kan zijn hoofd diep onder het dashboard steken, de kiezer staat te springen, die telt de dagen tot de verkiezingen, uiterlijk op 3 maart 2010. De kiezer wil een nieuwe coalitie en een nieuw college in plaats van dit stelletje hulpelozen in dat vastgelopen autootje.

Maar, eerlijk is eerlijk, er wordt door dit college ook veel bereikt. Zo gaat het goed met de integratie… Althans, met de integratie van Marokkanen die zich eensgezind afzetten tegen het weggooien van
3,3 miljoen IMAR geld. Wat een solidariteit.  
Enthousiast werkt dit college mee aan
de segregatie van Den Haag.
In heel Den Haag zet de elite de sluizen open.
Nog even en dan is
één op de vier mensen in Den Haag een PVV stemmer. Slecht nieuws voor de PvdA die buigt voor haar eigen intellectuele achterban en de kiezer wegzet als crapuul. 
Voorzitter, dit college, deze elite heeft niet de geringste wil zich te verzetten tegen de expansiedrift van de welzijnsorganisaties. Nee, die ziet het als een prachtige verrijking voor het Haagse landschap. Al die knusse buurthuizen. Ja, Den Haag wordt daar echt een stuk mooier van. Hier en daar valt eens een vrijwilliger uit en springt de welzijnsmaffia maar al te graag in op de vrijgekomen plaats. Daar waar bewoners met de jongeren geheel selfsupporting een BBQ weten te organiseren aan het Cantateplein, zou een Boog de boel hebben proberen te versjteren door te vragen hoe het met de vergunningen stond. Maar dat mag de pret niet drukken. Een kniesoor die daar op let. Even geduld nog, ons wacht de totalitaire welzijnsstaat.

Voorzitter, een beter milieu begint bij jezelf. Heel veel Hagenaars ergeren zich aan de vervuiling van de publieke ruimte in de achterstandswijken. Oftewel, ons straatbeeld gaat op sommige plekken steeds meer lijken op een vuilnisbelt in een derde wereldland. Zwerfvuil, het ontbreken van afvalbakken en als ze er al zijn dan worden ze niet op tijd geleegd. Laten we daar eens wat aan doen. Laten we onze straten gaan terugveroveren, en zorgen dat Den Haag er weer gaat uitzien als een proper Den Haag. Die rotzooi is nergens voor nodig. Zelfs minister Vogelaar brak haar nek over de troep
tijdens haar bezoek aan Den Haag. Wat dat betreft is Rabin Baldewsingh een zeer slecht gastheer gebleken. Want je mag van Vogelaar denken wat je wil, maar als er een minister op visite komt, dan zorg je dat de boel aan kant is.
 

Voorzitter, het college wil de burger niet vertellen wat de gebruikersruimten en de aanwezigheid van al die verslaafden ons kost. Bert van Alphen gaf een nietszeggend antwoord in de trant van, “Er staan 85 pasjeshouders geregistreerd aan het Vennepark.”
Dat was de vraag niet. De vraag was hoeveel er nu nog gebruik van maken.
Want hoeveel van die 85
zitten er vast, zijn er inmiddels onder dak of de stad uit.
En hoeveel blijven er nog over als die
50 veelplegers vóór december achter de tralies zitten. En omdat Parnassia nu toch op de kleine voorzieningen moet gaan bezuinigen zou toch eens overwogen moeten worden om de knoop door te hakken en het Vennepark te sluiten

Voorzitter, het is toch niet zo gek dat wij ons eens afvragen hoeveel die linkse hobby ons kost? Dat wij eens een economische calculatie uitvoeren?
De boodschap van het college is: betalen en je kop houden, en weet je wat, het exploiteren van de gebruikersruimten móet doorgaan. Wat een visie!
Het college zwijgt over die kosten en zet desnoods de WOB daarbij opzij. De Hagenaar zal dat belonen door te stemmen met zijn voeten.  

Voorzitter, al dat geld dat die verslaafden ons kosten kunnen we veel beter gebruiken. Bijvoorbeeld voor onze eigen ouderen. Handen af van de thuiszorg. Wij accepteren niet dat er op de salarissen van de thuisverzorgenden wordt gekort. De mensen op straat weten wel wat het probleem is. Zij kunnen het u precies vertellen. Zij weten dat de Bert van Alphen het probleem is, niet de aanbesteding.
Ons voorstel is: sluit de stadsgrenzen voor de verslaafden van
buiten Den Haag Dat levert miljoenen op, die we goed kunnen gebruiken voor een betere beloning van de thuiszorg.

We staan op een kruising: kiezen we voor nog meer verslaafdenzorg of kiezen we voor onze ouderen
Voorzitter, het beleid van dit college is niet te verdedigen, ik begrijp dat Bert van Alphen, alles heeft gedaan om het debat daarover maar niet te hoeven voeren, door die daklozenlocaties er gewoon door te drukken.

Voorzitter,  Bert van Alphen moet maar eens beginnen bij het eigen linkse, taaie vlees. En blijf af van de thuiszorg en de bewonersorganisaties. Het zal niet gemakkelijk zijn om de eigen achterban aan te pakken, maar het kan wel. 

Voorzitter, de misdaad moet veel harder worden aangepakt. Den Haag moet worden terugveroverd, straat voor straat, wijk voor wijk. Met agenten die keihard optreden tegen criminelen in plaats van snelheidsboetes uitschrijven als je een paar kilometer te hard rijdt, zoals ze nu moeten van de mensen van bovenaf.  En als het tuig bij de kladden wordt gegrepen dan zijn er ook echte straffen. Dus langer achter de tralies. Nooit meer een taakstraf of een lage gevangenisstraf voor een zwaar delict.  
Voorzitter, in ons nieuwe Den Haag is opsluiting in de gevangenis de zwaarste straf, en dus niet in onze bejaardentehuizen. We willen extra geld voor de thuiszorg. Een 24-uursluier vervangt het toilet. Elke dag douchen, daar is geen tijd voor. Voor een sigaretje moeten hulpbehoevenden – vaak met rolstoel en al – naar buiten. Maar buiten, daar zijn ze vaak al dagen, weken niet geweest. zelfs voor het wassen van kleding moet extra worden betaald en een koekje bij de koffie? Dat is vaak iets van vroeger.

Nee, dan de verslaafden. Die hebben het in de gebruikersruimten een stuk beter. Ze hebben het recht om elke dag te slikken, te spuiten en te snuiven. Er zijn meer hulpverleners per verslaafde dan verzorgenden voor onze hulpbehoevenden.

Het voorstel is glashelder. Ouderen moeten het veel beter hebben dan verslaafden. En nu is het andersom. Dat moet anders, en ik zou graag zien dat Bert van Alphen daar antwoord op geeft. Geef onze ouderen meer rechten dan verslaafden en pak die schurken in de afkickcentra hun luxe af. Geen spelcomputers, geen TV’s meer, en zeker geen vechtsporten om nog meer geweld toe te kunnen passen. En leg onze ouderen in de watten. Geef ze minstens net zoveel verzorgenden als er hulpverleners in de verslaafdenzorg zijn. Geef onze ouderen het recht om elke dag te douchen, dat ze elke dag een uur naar buiten mogen, dat ze mogen roken op hun eigen kamer. Voorzitter, het lijkt me niet te veel gevraagd dat de mensen die nog tulpenbollen hebben gegeten in de hongerwinter, die hebben gewerkt aan de wederopbouw van Nederland – dat die mensen het veel beter krijgen als verslaafde messentrekkers inbrekers, moordenaars en verkrachters.

Vanwege dit soort wantoestanden beklimmen we graag de barricaden. Het college wordt af en toe ook hels, maar dan om andere redenen. De nieuwe lijsttrekker van de VVD riep dat het economisch beleid van de PvdA gelijk staat aan dat van de PVV en één pot nat'' zou zijn.
Een Henk Kool riep op tot een opstand.  Een opstand van wie? Nou
een opstand door de elite! Heeft een wethouder elders in Nederland wel eens ooit iets zo bizars gezegd? Henk Kool leek zich de Che Guevara van het ijspaleis te wanen.  
Voorzitter ik rond af. Den Haag zou er zonder dit college zoveel beter kunnen uitzien. Rijker. Veiliger. Socialer. En vooral: Haagser. De elite droomt haar zoete roze dromen, maar het volk is niet gek. De mensen die al decennialang belazerd worden, pikken het niet langer. Verandering hangt in de lucht. Hoop gloort aan de horizon. Je proeft het overal. Er is geen houden meer aan. Iedereen ziet het. Behalve de mensen in dat autootje, in het holst van de nacht, ergens midden in het bos. Vastgelopen in het mulle zand. De accu is leeg. Het is aardedonker en doodsstil. Een hondje plast tegen een voorwiel. Rabin Baldewsingh eet zijn laatste broodje. Het kan niet veel langer meer duren. De wilde dieren ruiken hun angstzweet al. Niemand die iets durft te zeggen. Marnix Norder verbergt zijn angstige blik achter zijn zonnebril.

Ze zijn allemaal de weg kwijt. Niemand die nog iets om ze geeft. De stilte wordt alleen doorbroken door het TomTommetje dat tegen dit college zegt: ‘eindpunt bereikt’.


Het is tijd voor verkiezingen!

 

 

1. Jos left...
Mon, 21-09-09 10:13 pm

Prachtige prent al die vechtende ezels. Wel er eens aan gedacht dat die PVDA misschien helemaal niet in het volgende college komt te zitten? Zet ze straks maar in de kerststal in het atrium.


2. devega left...
Tue, 12-01-10 11:20 pm

Niet zo somber. Volgens onze Wouter lopen hoofddoekjes, verslaafden en homo's na de verkiezingen allemaal hard, en hand in hand, de internationale te zingen. Dit is toch een mooi toekomstbeeld niet ??? En daarachteraan komt de VVD met Huffnagel en Sander in hun tutu's. Huffnagel met de vlaggen in de hand want dat heeft hij gezien in Amerika waar New York de hoofdstad van is, he Frits ????. Gevolgd door GL, in gloednieuwe MAO pakjes, en gedirigeerdd door de oppercommunist, het licht uit Amsterdam, M. Vos. Onder luidde aanmoedigingen van de moeder der communisten, pardon, socialisten, parbleu. kapitalisten F. Halsema. Die er van droomt dat de verworpenen der aarde hun hoofddoekje afgooien en daarmee een intellectuele prestatie van gigantisch formaat geleverd heeft. Dus, zie het politieke leven wat vrolijker in, er wordt over u en de uwen gewaakt.

3. a left...
Wed, 3-02-10 4:35 pm

Zo zo net een zure appel gegeten columnist! of ben je zelf echt zo verzuurd!


4. dhtk left...
Wed, 3-02-10 8:59 pm

Verzuurd? Ach, de politiek belooft al jaren het zoet na het zuur.